Malmin lentokentän kohtalo siirretään nyt eduskunnan päätettäväksi, mikä on todella oikea toimenpide, koska kyseessä ei ole vain Helsinkiä koskeva ratkaisu. Malmilla on ollut keskeisin osuus suomalaisen ilmailun tukemisessa niin viranomaislentotoiminnan kuin ilmailualan ammattilaistenkin koulutuksessa. Harrasteilmailu on ollut vain sivuroolissa kentän toiminnassa. Kentän historiallakin on merkityksensä koko maan kannalta.

Valtion pitkäaikaisena virkamiehenä on ollut surullista seurata kentän kohtaloon liittynyttä poliittista päätöksentekoa, joka ei kestä minkäänlaista tarkastelua päivänvalossa. Hallituksen taannoinen päätös irtaantua Malmista perustui liian monilta osin tietoisesti annettuihin vääriin ja puutteellisiin tosiasioihin. Monen viranomaisen ja asiaa esitelleen virkamiehen olisi tullut estää laadullisesti ala-arvoisen päätöksen synty. Kun asia palautetaan nyt uudelleen käsittelyä varten, on syytä odottaa, että eduskunta perehtyy asiaan riittävän monipuolisesti ja politiikot korjaavat taannoiset virheensä.

Helsinki voi toteuttaa kaikki asuntorakentamiseen liittyvät tarpeensa ilman minkäänlaisia ongelmia jo käytössään olevilla maa-alueilla, kuten eräs vihreä valtuutettu kirjoitti HS:ssa hetki sitten.

Malmia tarvitaan tulevaisuuden ilmailun tarpeisiin. Myös EU on korostanut, että jokaisen pääkaupungin tulee varautua suorien ja nopeiden lentoyhteyksien luomiseen liikelentotoiminnassa. Tällaisten lentojen määrä ylittää jo nyt Euroopassa reittiliikenteen määrän. Teknologian kehittyminen mahdollistaa lähes äänettömien ja ympäristöystävällisten ilma-alusten kehittämisen tällaisiin tarpeisiin. Miehittämättömät ilma-alukset tulevat lisääntymään viranomaistoiminnoissa aluevalvonta- ja pelastuspalvelu- sekä poliisitehtävissä sekä kaupallisessa ilmailussa. Tämäkin toiminta edellyttää toimivaa ja keskitettyä suorituspaikkaa.

Pelastuspalvelun ja aluevalvonnan osalta annettu käsky siirtää kalusto Malmilta selkeästi joka suhteessa huonommalle Helsinki-Vantaalle on sekin osoitus siitä, ettei asiantuntijoita ole haluttu kuunnella. Hintana tästä on ihmishenkien pelastamisen merkittävä vaikeutuminen suuronnettomuustapauksessa erityisesti merellä, mutta myös mantereella.

Matti Ahola
Ilmavoimien komentaja ja kansliapäällikkö, evp
Kenraaliluutnantti, evp

― Matti Ahola, kansliapäällikkö / kenraaliluutnantti (evp)