Lex Malmille ei perustuslaillista estettä

Malmin lentoaseman ystävät ry
Lehdistötiedote 24.10.2017

Perustuslakivaliokunta on antanut liikenne- ja viestintävaliokunnalle lausuntonsa Lex Malmista. Lex Malmi -kansalaisaloite pyrkii suojaamaan merkittäväksi kulttuuriympäristöksi tunnustetun Helsinki-Malmin lentoaseman toiminnan.

Perustuslakivaliokunta ei näe Lex Malmin säätämiselle perustuslaillista estettä. Lausunto oli pyydetty nimenomaisesti kuntien itsemääräämisoikeuden ja omaisuudensuojan näkökulmasta.

Lausunnossa todetaan, että koska lakiehdotuksessa on kyse vain yhteen määrättyyn alueeseen kohdistuvasta yksittäisestä rajoituksesta, ei kyse vielä ole sellaisesta puuttumisesta perustuslaissa turvattuun kunnalliseen itsehallintoon, joka asiallisesti ottaen tekisi itsehallinnon merkityksettömäksi. Aloitetta ei siten voida pitää perustuslain pykälän 121 vastaisena.

Valiokunnan lausunnossa todetaan lisäksi, että vakiintuneen lainsäädäntökäytännön mukaan kunnat jäävät perusoikeussuojan ulkopuolelle Kunnat eivät nauti perustuslain turvaamaa omaisuudensuojaa. Lex Malmin säännösehdotukset eivät muodostu ongelmallisiksi perustuslain omaisuudensuojasäännöksen kannalta.

Valiokunta ei pidä lakiehdotusta täysin ongelmattomana, koska teksti ei täytä vielä kaikkia lainsäädäntöteknisiä ja sisällöllisiä vaatimuksia. Lain säätäminen edellyttää todennäköisesti jatkovalmistelua, joka voi koskea esimerkiksi lakiehdotuksen lakiteknistä viimeistelyä tai vaikutusten arviointia. Perustuslakivaliokunta ehdottaa jatkovalmistelua valtioneuvoston tehtäväksi.

Valiokunnan käytännössä lain yksittäistapauksellisuuden ei ole kuitenkaan katsottu merkitsevän suoranaista ristiriitaa perustuslain kanssa. Valiokunta ehdottaakin, että ”lakiehdotus voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä vain, jos valiokunnan esittämät valtiosääntöoikeudelliset huomiot otetaan asianmukaisesti huomioon. ”

Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kiittää perustuslakivaliokuntaa tarkasta työstä.

”Asia on tärkeä kansalaisille ja koko Suomelle. Valiokunnan havaitsemat tarkennustarpeet ovat hyvä tuki ja tuiki tärkeitä nyt, kun asia etenee eduskuntaan. Lausunto on odotustemme mukainen, sillä Malmin lentoasema ei ole vain yhden kunnan asia. Sen merkitys on ylikunnallinen, kansallinen ja kansainvälinen.”

Helsinki-Malmi on ylivoimaisesti vilkkain yleisilmailukenttä Suomessa. Lentotoiminta on pääasiassa lentotyötä ja lentokoulutusta. Kenttä on myös tärkeä keskus harrasteilmailulle, jota toiminnasta on 20-30 %. Kenttää operoi Malmin lentokenttäyhdistys ry.

Lisätietoja:

Malmin lentoaseman ystävät ry
Puheenjohtaja Timo Hyvönen
puheenjohtaja@malmiairport.fi
050-374 8371

Linkit:

Perustuslakivaliokunnan lausunto
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/PeVL_41+2017.aspx

Lex Malmi -kansalaisaloite
https://www.lexmalmi.fi/

Malmin lentoaseman ystävät ry
http://www.malmiairport.fi/

Malmin lentokenttäyhdistys ry (operaattori)
https://www.efhf.fi/

One thought on “Lex Malmille ei perustuslaillista estettä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s